Oppsummering 2020

Bilde til sammendrag2.jpg

Publisert: Desember 2020

2020 har vært et uvanlig år også i Gambia. Koronaen har skylden for det. Ikke bare vår skole, men alle skoler stengte i slutten av mars. I skrivende stund (ultimo september) er estimatet at skoleåpning skal skje 2. november. I Gambia er det ingen digital løsning for hjemmeskole. Det betyr at elevene har mistet store deler av forrige skoleår og starten på dette. Myndighetene diskuterer i disse dager om elevene skal gå et år om igjen eller om de skal flyttes opp et klassetrinn. Antakelig lander de på det siste.

Ellers har det vært nedstengning av moskeer og kirker. Markedene har hatt begrenset åpningstid, og det har vært påbudt med munnbind når man skal inn i butikker. Å holde avstand har vist seg å være vanskelig for mange. Myndighetene diskuterte å stenge markedene også, men kom til at det umulig kunne la seg gjøre. Markedsplassen er livsgrunnlaget for svært mange. Smitten har heldigvis ikke spredt seg i like stor grad i Afrika som i resten av verden. For Gambia sin del er det en lykke. De har ikke i nærheten av det samme hjelpeapparatet som oss.

Regntiden i 2020 har gitt svært mye nedbør, mye mer enn vanlig. Det igjen har ført til at vegger i mange hus, som er bygd av leirblokker, har rast sammen. Det er ikke uventet de fattigste det har gått ut over. Det er billigere å bygge hus av leirblokker enn sand og sement.

Skolen har mange busker og blomster som må vannes nesten daglig. Fra regntiden slutter, ca. medio september til den starter igjen i juni, trenger plantene tilførsel av vann. Dette kan ta relativt lang tid da vanntrykket er lavt.